Basın işi riske atmıyor
Antalya'da görev yapan yerel basın mensupları Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü ve Mobil Şifa işbirliğinde gerçekleştirilen ve 2 saat süren İş Güvenliği eğitimi sonucunda sertifikalandırıldı.
Antalya’da görev yapan yerel basın mensupları Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü ve Mobil Şifa işbirliğinde gerçekleştirilen ve 2 saat süren İş Güvenliği eğitimi sonucunda sertifikalandırıldı.
İŞ GÜVENLİĞİ ANLATILDI
Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü ile Mobil Şifa işbirliğinde Atatürk Kültür Merkezi Perge Salonu’nda gerçekleştirilen İş güvenliği eğitimi sonucunda Antalya’da yayın hayatını sürdüren yerel gazetelerin çalışanlarına sertifikaları verildi. Buluşmaya Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Esen Diler, Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Şennur Erdoğan, Akdeniz Şifa Hastanesi Başhekimi Altan Ayaz, Mobil Şifa Genel Koordinatörü Şerife Şener, Mobil Şifa OSGB Mesul Müdürü Hasan Doğru ve İş Güvenliği Uzmanı Utku Yalçın katıldı. Yaklaşık 200 gazetecinin yer aldığı iş güvenliği eğitimi 2 saat sürdü. İş güvenliği eğitiminin sonunda basın mensupları 10 soruluk bir sınava tabii tutuldu. Sınavda İş yerindeki fiziksel riskler, ilk yardım esasları, güvensiz durumlar gibi konu başlıklarına ilişkin temel sorular yöneltildi.
EĞİTİM ÜCRETSİZ VERİLDİ
Eğitime katılanlara yönelik ilk söz alan Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Esen Diler, İş Güvenliği Eğitiminin basın kuruluşlarına ücretsiz sağlandığını ve bunun bir zorunluluk olduğunu dile getirdi. Esen Diler’in ardından söz alan Mobil Şifa Genel Koordinatörü Şerife Şener, Mobil Şifa’nın uzman kadrosu ile İş Güvenliği ve Risk Analizi konularında hizmet verdiğini bu anlamda basın mensupları ile bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını vurguladı. Konuşmaların ardından İş Güvenliği Uzmanı Utku Yalçın, gündelik hayattan örnekler vererek basın çalışanlarını ilgilendiren temel konularda aktarımda bulundu. Sunumun ardından yapılan sınav sonrası basın mensupları sırayla çağırılıp sertifikalarını aldılar. Sertifika töreninde söz alan Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, organizasyonun örnek olduğunu dile getirdi.
ÖMRÜMÜZÜ KISALTIYORUZ
Yüksel yaptığı konuşmada, “Zaman zaman çıkan yasaların bizi gündelik yaşamın bir takım kurallarına hapsettiği yönünde şikâyetlerde bulunuyoruz ama bu konu iş güvenliği, iş sağlığı, iş ortamının iyileştirilmesi v.s. ne dersek diyelim bunlar son derece önemlidir. Bize bir şey olmaz anlayışıyla iş yaşamımızı sürdürüyoruz ancak bu huzursuzluğumuzu artırıyor ve ömrümüzü kısaltıyor. Onlarca yıldır akıllı patronlar çalışanlarının iş ortamında mutlu olmasını ve bol kazanç elde etmesini düşünerek iş ortamının sağlıklı olmasına özen gösteriyor. Bu konuda direnen patronları da yasalar ve çalışanlar yola getirecek. Bazen patronlar da çalışan olduğu için yapmamız gerekenler ile yaptıklarımız sağlıklı bir şekilde örtüşecek. Bu anlamda bu tür eğitimlerin devam etmesini temenni ediyor, sertifikalandırılan arkadaşları tebrik ediyorum. Çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
MUAYENE İNDİRİMİ KAZANDILAR
İş Güvenliği Eğitimine katılan basın mensupları Akdeniz Şifa Hastanesi’nde yüzde 15 oranında muayene indirimi hakkı kazandı. Öte yandan 1 Ocak 2013 tarihi itibari ile yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hiçbir ayrım yapmaksızın kamu ve özel sektöre ait tüm işlere ve işyerlerine, faaliyet konularına ve işçi sayısına bakılmaksızın, bu işyerlerinin işveren, işveren vekili, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına uygulanıyor. Kanunun 26. Maddesinde, yükümlülüğünü yerine getirmeyen işyerlerine her bir işlem için 1.000 TL ile 80.000 TL’ sı arasında idari para cezası yaptırımı öngörülüyor. Yapılacak olan denetimlerde eğitim sertifikasını gösteremeyen basın mensuplarının idari para cezası ile karşı karşıya kalacakları yetkililerce belirtiliyor.