Reklam

BUDAK: “HÜKÜMET ÜRETİCİNİN HAKLI İSYANINI DUYMALI”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP hükümetlerinin iç ve dış politikadaki büyük hataları nedeniyle ihracatta daralma ve girdi maliyetlerinde ciddi artış yaşandığını, bunun da başta Antalya olmak üzere sebze ve meyve üreticilerinin perişan duruma düşürdüğünü belirterek, “Fiyatlar yerlerde ama alıcı yok.

BUDAK: “HÜKÜMET ÜRETİCİNİN HAKLI İSYANINI DUYMALI”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP hükümetlerinin iç ve dış politikadaki büyük hataları nedeniyle ihracatta daralma ve girdi maliyetlerinde ciddi artış yaşandığını, bunun da başta Antalya olmak üzere sebze ve meyve üreticilerinin perişan duruma düşürdüğünü belirterek, “Fiyatlar yerlerde ama alıcı yok.

BUDAK: “HÜKÜMET ÜRETİCİNİN HAKLI İSYANINI DUYMALI”
21 Kasım 2016 - 15:42
Reklam

Ürünler tarlada, meyveler ağaçta kaldı. AKP Hükümeti üreticinin haklı isyanına kulak vermeli. Çıkış yolu içeride de dışarıda da barış ve huzur” dedi.

          

  CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, sosyal medya üzerinden örgütlenerek, Kumluca, Serik, Aksu gibi merkezlerden gelerek Antalya hali önünde eylem yapan üreticileri dinledi. Antalya Valisi ile görüşerek, eylemcilere izin verilmesini sağlayan Budak, üreticinin yanında olduklarını vurguladı. Girdilerin yüksekliği ve fiyatların düşüklüğünden yakınan üreticilerin sesine kulak verilmesi gerektiğini vurgulayan Budak, turizmdeki gerileme ve ihracattaki daralmanın en fazla üreticiyi vurduğunu, tarlasını ekmeyenlerin daha “karlı” olduğunu kaydetti. Budak, “Girdi maliyetleri giderek artıyor ama ürün fiyatları yerinde sayıyor. Neredeyse son 10 yıldır tablo aynı.  Üretici ‘fideyi 1.5 TL’ye alıyoruz, domates 1 TL etmiyor’ diyor. Mazot 2010’da 3.08 TL, bugün 4.24 TL. Hal fiyatlarına bakıyorsunuz domates 80 kuruş-1 TL, salatalık 90 kuruş, kabak 80 kuruş. Portakalın kilosu 1 TL’de. Fiyatlar yerlerde. Bu fiyatlara üretici alın terinin karşılığını alamaz. Fiyatlar bu düzeye gerilemesine karşın alıcı yok. Tüccar mal almıyor. Çünkü ihracat yapılamıyor. Ürünler tarlada, meyveler ağaçta kalıyor. Üreticilerimiz ‘ekmeyen daha karlı’ diyor. Üreticilerin taleplerini ve eylemini TBMM’ye taşıyacağız” dedi.

 

İÇERDE DE DIŞARIDA DA BARIŞ VE HUZUR

           

Üreticilerin borç batağında olduğunu, kredilerini ödeyemediğini kaydeden Budak, “Çözüm eylem yapmak için bir araya gelen üreticinin yolunu kesmek değil, üreticinin haklı isyanına kulak vermekten geçer. İhracat kapılarının bir an önce açılması gerekiyor. Dışarıya satamazsak, bu fiyatlar böyle kalır.  Türkiye’nin önce dış politikasını düzeltmesi gerekiyor. Büyük Atatürk’ün ‘Yurtta barış dünyada barış’ sözü doğru politikadır. Rusya ile özür dilenerek ilişkiler düzeldi ama ihracat kapıları açılmadı. Ortadoğu’da kapılar kapalı. Mısır’da kapılar kapalı.  Bir an önce bu kapılar açılmalı. İçeride de barış. Dışarıda da barış. İçeride ve dışarıda huzur. Çare budur” dedi.

 

YASAL DESTEKLER VERİLMİYOR

           

Hükümetin 14 yıllık iktidar döneminin sonunda, Türkiye’yi saman ve et ithal eden ülke konumuna düşürdükten sonra tarımı hatırladığını kaydeden Budak, “14 yılda tarımı bitirdiler, şimdi Milli Tarım Projesi açıklıyorlar. Üreticiyi sokağa dökmeden önce neden yapmadınız? Kanunda Gayrisafi Milli Hasılanın yüzde 1’inin tarım sektörüne destek olarak verilmesi gerektiği yazıyor. Ama verilmiyor. Neden?. Buradan ziraat odalarına da sesleniyorum. Üreticinin hakkını neden aramıyorsunuz?” diye sordu. 

Reklam
Bu haber 990 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum