Şenlik Düzenleme Kurulu Başkanı İsmail Uçar ve Şenlik Düzenleme Kurulu Üyelerinin çalışmaları ile 29 Haziran 2013 Cumartesi günü Değirmenözü Köyünde “KAVURMA, KEŞKEK, GÖKBALIK ŞENLİĞİ” Boğazkavak Köy Meydanında yapıldı.
Program; köye İstanbul, Antalya, Manavgat, Serik ve Beşkonağın diğer köylerinden gelen köylülerin ve misafirlerin davul ve zurna ile karşılanmasından sonra köy mezarlığının ziyareti ve yapılan duanın ardından Boğazkavak meydanında Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasından sonra başladı. Programın Açış konuşmasını şenlik düzenleme kurulu üyelerinden Gaziler İ.Ö.O. Müdürü Sayın Ahmet Teke yaptı. Daha sonra Değirmenözü köyünden yetişmiş olan Eğitimci, Şair, Yazar ve aynı zamanda CHP Antalya İl Genel Meclisi Üyesi olan Sayın Mustafa Durna köyü ile ilgili duygusal bir konuşma yaptı. Köy Muhtarı M. Ali Öztürk’ün de bir selamlama konuşması yaptığı şenlik programına protokolün gönderdiği mesajların okunmasıyla devam edildi. Şenlik düzenleme kurulu başkanı ve aynı zamanda şenliğin sunumunu da yapan İsmail UÇAR; “Antalya, Manavgat, Serik, İstanbul ve yurtdışına göç etmiş köylülerimizin ve köyde yaşayanların yılda bir seferde olsa böyle bir şenlikte buluşarak, birlik beraberlik ve dayanışmayı sağlamayı ayrıca eski ile yeniyi tanıştırmayı amaçladıklarını” söyledi. Konuşmasına “Hem kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarımını sağlamak hem de yurt, köy, bayrak ve toprak sevgisini gençlere kazandırmanın böyle şenlik, etkinlikler ve buluşmalarla sağlandığını. Şehirde hafta sonu pikniklerinde, düğünlerde ve çeşitli toplantılar vesilesi ile buluşan köylülerimizin kendi köylerinde ilk kez böyle bir şenliği ve buluşmayı düzenlemenin çok zor olmadığını yeter ki köylülerimiz istesin çok daha güzellikleri birlikte yapabileceğimizi ve yapılanında bir başarı olduğunu” vurguladı ve Değirmenözü Köylülerine yazmış olduğu mektubu okuyarak Programa devam etti.
Programda Yöresel orta oyunları olan Arap-Efe, Saman Basma ve Köprü Kurma oyunları sahnelendi. Yöresel kıyafetlerle ve aslına uygun olarak temsili bir köy düğünü yapıldı. Yalnız Efe Ertuğrul GÖKSU’nun Zeybek oyunu ve Yörük İbrahim Kurtan’dan Kaval dinletisi dinleyicilerden tam not aldı ve zamanında efesiz, aşıksız, yarensiz kalmayan Toros Dağları köylülerini mest etti. Oyun havaları ve yöresel türkülerle oyun alanına davet edilen tüm köylüler hep beraber eğlenmenin tadını çıkardı. Köy konulu şiirler okuyan Mustafa Teke ve Süleyman Bülbül’de konuklara hüzünlü anlar ve yarına umutlar yaşattı. Çocuklar ve büyükler kategorisinde yapılan şenlik klasiği çuval, yoğurt, eşek ve halat yarışmalarında da bu sefer rakip olarak değil dost olarak mücadele edildi ve çeşitli ödüllerle kazananlar ödüllendirildi. Köy Ozanı Etem Musta (Mustafa Durna) dayımızda köyü ile ilgili iki güzel türküsüyle köylülerimizi eski günlere götürüp duygulandırdı. Şenliğe Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Çalık, Antalya İl Genel Meclis Üyesi Sayın Mustafa Durna, CHP Manavgat İlçe Başkanı Sayın Ahmet Öztürk ve Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Kepez İlçe Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kepez Ülkü Ocakları Eski Başkanları Nihat Seyitoğlu, Murat Çelik, Kürşad Tatar, Beşkonak Jandarma Karakol Komutanı ve Karakolda görevli askerler, Orman İşletme şef ve memurları, Yangın Söndürme Ekibi, Komşu Köy Muhtarları ve Köylüleri ile çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarından temsilciler ve konuklar katıldı. Ayrıca birçok yayla ve Yörük şenliğinin oluşmasına adım atan Çağın Ateşini Yakan Adam, Antalya Yörükler Derneği Başkanı Sayın Abdullah DUMAN, Başkan Yardımcısı Mahmut Topal, Yönetim Kurulu Üyelerinden Hamdi Tanrıkulu’ da şenliğe katıldı.
Konuk sanatçı olarak şenliğe katılan Genç Yıldız Yöresel THM Sanatçısı Sayın Ümmü Erbil ve Sayın Durmuş Göç Yönetimindeki Saz Ekibi şenliğe katılan misafirlere yöresel türkü ve oyun havalarıyla eğlenceli dakikalar yaşattı. Şenlik ikram menüsü de bir o kadar zengindi: Köy usulü kavurma, keşkek(dövme aşı), helva, lokum, gözleme, karpuz ve deri tulukta ayran ve çay ikram edildi.. Ayrıca geleneksel olarak bulgur kaynatıldı ve misafirlere dağıtıldı. Kapanış konuşmaları ve şenliğe katkı sağlayanlara plaket ve katılım belgelerinin verilmesiyle şenlik kapanışı yapıldı. İlk defa düzenlenen ve 2000 kişilik geniş katılımla dikkat çeken Değirmenözü Köyü, “Kavurma, Keşkek ve Gökbalık” Şenliği için; Şenlik Düzenleme Kurulu tarafından geleneksel hale getirilmesi için şimdiden çalışmalarına başladı. Ayrıca şehirdeki ve köydeki köylülerin bir araya geldiği bu şenlik ayrıca köy için yapılacak işler ve yatırımlarla ilgili konularında konuşulduğu yararlı bir ortam oldu. Köyde, yıkılmış halde bulunan “Su Değirmeninin” köyümüzün adına yakışır, aslına uygun bir şekilde yapılmasına ve derelerimizde bulunan Gökbalık ve Alabalığın korunması için ne yapılması gerekiyorsa zaman kaybetmeden bu çalışmaların başlanmasına karar verildi. Ayrıca Köyümüzde eskiden yapılan “Nar Bozumu Şenlikleri” için narların hazır hale getirilmesine ve köylünün bu konuda yapacağı hazırlıklar sonunda yapılacak şenliğin “Değirmenözü Köyü Nar Şenliğine” dönüştürülmesi teklif edildi. Şehirlerde ve köyde yaşayan Değirmenözü Köylülerinin destekleriyle organize edilen şenlik unutulmaya yüz tutmuş imece usulünü canlandırması bakımından da dikkat çekici oldu. Bölgede yapılan Yayla-Yörük Türkmen Şenliklerinden ayrılan özelliği ise sadece konargöçer kültürü değil yerleşik konargöçer ve tarım kültüründen de izler taşıması ve şenlik sahnesi önüne kurulan köy müzesinde de bunun kanıtlarını görmek mümkün oldu. Eskiden kullanılan tarım aletleri, köy mutfak ürünleri ve göçebe hayatın simgesi kıl çadır ve hayvancılık ürünleri yan yana sergilendi. Ayrıca göç eden Türk topluluklarının Orta Asya’dan getirdiği Gök Tanrı İnancının İzleri ile İslam İnancının ve Kültürünün kaynaşmasını da Değirmenözü Köyünde yapılan Eski Köy Düğünlerinde kullanılan renkli tüğlerden yapılan Cuvalı gelin başlığında, Efe-Arap seyirlik orta oyunlarında ve Şenlik Müzesinde yansımış halini görmek mümkün oldu.
Hızlı tüketim ürünleri ve modern tarım uygulamalarıyla kullanımı biten ve tavanlarda unutulmaya yüz tutan eski köy malzemeleri de şenlik vesilesi ile gün yüzüne çıkartıldı ve dede ile torunun kullandığı teknoloji farkı da sergilenmiş ve hatırlanmış oldu. Şenlik düzenleme kurulu üyesi Mustafa Teke ayrıca, köyden toplanılan bu malzemelerin envanterinin tutulduğunu ve ileriki günlerde sabit bir köy etnografya müzesi açma hazırlıklarının da olduğunu söyledi.
Değirmenözü Köyünde yapılan “KAVURMA, KEŞKEK, GÖKBALIK ŞENLİĞİ” Boğazkavak Köy Meydanında hasret yüzlerin ayrılık hüznünü yaşaması ve köylülerin birbirlerini uğurlamaları ve bir sonraki yıl tekrarının yapılması dilekleri ile sona erdi.
YORUMLAR