Kumluca Expo Domates İhtisas Fuarı Açıldı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla düzenlenen Kumluca Expo Domates İhtisas Fuarı’nın açılışına katıldı.

Kumluca Expo Domates İhtisas Fuarı Açıldı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla düzenlenen Kumluca Expo Domates İhtisas Fuarı’nın açılışına katıldı.

Kumluca Expo Domates İhtisas Fuarı Açıldı
25 Mart 2022 - 13:43

Türkiye’de domates konusunda düzenlenen tek ihtisas fuarı olan Kumluca Expo’da tarımdaki girdi maliyetleri nedeniyle üreticinin yaşadığı zorluklar damga vurdu. Başkan Muhittin Böcek, yerelden kalkınma hamlesiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin üretimin her aşamasında çiftçinin yanında yer almaya gayret gösterdiğini söyledi.
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kumluca Belediyesi, Kumluca Ziraat Odası, Kumluca Ticaret Odası ve Kumluca Ticaret Borsası işbirliğiyle düzenlenen Kumluca Expo Domates İhtisas Fuarı Kumluca Toptancı Hali’nde başladı. Fuarın açılışına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları, CHP Antalya Milletvekilleri, İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, İlçe Belediye Başkanları, Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
ÇÖZÜM SİYASET KURUMU
Fuarın açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de tarım üreticisinin artan maliyetler karşısında zor günler geçirdiğini söyledi. Bunun çözümünün siyaset kurumu olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, “Elektriğe, suya gelen zamları nasıl aşacağız? Nasıl çözeceğiz bunları? Çözümün adresi siyaset kurumudur başka bir yer değildir. Siyaset çözecek bu durumu. Siyaset kurumları bilgiyle, akılla, birikimle çözecek. Sorun yaşayanı dinleyecek ve sorunu çözecek. Zam yapıldı mı ? Evet. İyi de vatandaşın cebinde bu ürünü alacak parası yoksa nasıl alacak. Sorun bir yumağa dönüşürse çözümü daha da zor olur. Bunun yolu da planlamadır” dedi.
ÜRETİCİNİN HAKKI KORUNMALI
Rusya-Ukrayna savaşının da tarım üreticisini zor durumda bıraktığına işaret eden Kılıçdaroğlu, “İhracatçımız alacağının yaklaşık 80 milyon dolarını alamadı. Şimdi burada iktidarın devreye girmesi lazım. Üreticinin hakkını ve hukukunu koruması lazım. Mal geldi mi geldi. Gönderdik mi gönderdik. Gümrüğü geçti mi geçti. Tüketildi mi tüketildi. Alındı mı alındı. O zaman 80 milyon dolarını bana vereceksin ki hangi ülkeye ihraç etmişsek o ülkenin siyasi otoritesi ile oturup bu sorunu çözmek zorundasınız. Bu sorun çözüldüğü zaman ihracatçı memnun olacak. İhracatçı malı aldığı çiftçiye götürecek hakkını teslim edecek.
ÜRETİCİYE FAİZSİZ KREDİ ÖNERİSİ
Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle eskiden dolarla alınan ürünlerin şimdi Ruble ile alındığına da dikkat çeken Kılıçdaroğlu, Ruble’nin dolar karşısında değer kaybettiğine dikkat çekti. CHP Genel Başkanı, “Ruble’nin değer kaybetmesi bir anlamda üreticinin de değer kaybetmesi demek ve hakkının alamaması demek. O zaman yapılması gereken makul bir parite üzerinden ihracatçının hakkının ödenmesi için siyasal iktidarın devreye girmesi ve dolara uygun bir  politika üretmesi lazım. Bazı özel bankalar Ruble’yi alıyor çok düşük bedel karşılığında ihracatçıya ödemek istiyor. İyi de ben hakkımı istiyorum. Ürettiğim malın değerini istiyorum. Bunun için de Ukrayna ve Rusya ile ilişkilerin sürdürülmesi gerekiyor. Özel bankalar sizin hakkınızı hukukunuzu teslim edemiyorsa kamu bankalarının devreye girmesi lazım. Kamu bankalarının devreye girerek üreticiye en az 2 yıl faizsiz kredi açması lazım” diye konuştu. 
TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLDİ
Fuarın açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya’nın özellikle örtü altı yetiştiriciliği konusunda Türkiye’de ilk sırada olduğuna dikkat çekti ve tarımında başkenti olduğunu belirtti. Başkan Böcek, Antalyalı üreticilerin de Türkiye’deki tüm tarım üreticileri gibi gübre, akaryakıt, ilaç, enerji gibi maliyetlere gelen yüksek zamlar nedeniyle zor günler geçirdiğini söyledi. Antalya Büyükşehir Beldiyesi olarak yerelden kalkınma hamlesiyle her alanda üreticinin yanında olmaya gayret ettiklerini söyleyen Başkan Böcek, “Göreve geldiğimiz günden bu yana yerelden kalkınma projelerimizi uygulamaya, tarım sektöründe çarkların dönmesi için tüm imkanlarımızı sunmaya gayret gösteriyoruz” dedi.
TARIM PROJELERİNİ ANLATTI
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma yönelik projelerini anlatan Başkan Böcek şunları söyledi: “Çiftçiye sulamada enerji desteği, kapalı devre sulama projeleri, akıllı tarım uygulamaları, ekipman ve alternatif ürün desteği gibi birçok projemizi hayata geçirdik. İklim krizi, kuraklık tehdidi, enerji ihtiyacını da dikkate alarak çevre dostu uygulamalar ile tarımı geleceğe taşıyoruz. 51 sulama kooperatifine üye çiftçilerimizin elektrik ihtiyacının yüzde 70’ini GES santrallerimizden karşılıyoruz. Geçtiğimiz yıl 13 milyon TL olan enerji desteğini bu yıl fiyat artışlarından dolayı 32 milyon liraya çıkarıyoruz. Kentimizde su tüketiminin yüzde 74’ünü kapsayan tarım sektöründe vahşi sulama ile mücadele ediyoruz. 5 ayrı noktada 22 bin dekar alan için kapalı devre sulama sistemini uygulamaya koyduk ayrıca arıtma çıkışı suyunun tarımda kullanılmasına yönelik projelerimizi de hayata geçiriyoruz. Çiftçiye teknoloji, makine, teçhizat, süt tankı, hamur yoğurma makinesi, üzüm sıkma makinesi, kovan ve arıcılık desteği, tohum fide, önleyici veterinerlik hizmetleri, faydalı böcek gibi birçok hizmetleri de sunuyoruz.”
KUMLUCA PİLOT BÖLGE
Dijital tarım uygulamasını ve biyolojik mücadele çalışmalarında Kumluca’nın pilot bölge olarak seçildiğini de anlatan Başkan Muhittin Böcek, Kumluca’da Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından başta domates olmak üzere diğer sebzelerin kurutulacağı ve paketleneceği bir tesis kurulacağını da müjdeledi. Başkan Böcek, zeytinlikler kömüre, madene kurban edilmeye çalışılırken, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 9 ay öncede alınan bir kararla 2630 dönüm üzerinde 26 bin 350 zeytin ağacının bulunduğu Zeytin Park’a sahip çıktığını vurguladı. Başkan Böcek, “Türkiye’nin şehir merkezindeki en büyük yeşil alanı olan Zeytin parkı hemşerilerimize yaşam alanı olarak açıyoruz” dedi. Başkan Böcek, “Köylü milletin efendisidir” sözünden hareketle üreticinin, alın terinin, emeğin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.
BAŞKAN KÖLEOĞLU’NDAN TEŞEKKÜR
Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu da Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Kumluca’ya ve tarım üreticisine verdiği destekler için teşekkür etti. Başkan Köleoğlu,
“Kumluca’daki çiftçilerimizin her zaman yanında olmak anlamında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek’e teşekkür ediyorum. Fuarımızın sonundaki boş alana Kumluca Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesinin birlikte hazırlamış olduğu çalışmayla belediyemize akaryakıt istasyonu yaptık, buradaki üreticilerin yanında olduk” dedi.
Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. CHP Genel Başkanı kemal Kılıçdaroğlu ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek standları birlikte gezdi.
 

Bu haber 4093 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum