BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT
Reklam
Prof.Dr.Ünal Güntekin

Prof.Dr.Ünal Güntekin

Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT

20 Nisan 2023 - 01:20

Öncelikle yazıma başlamadan önce bütün islam aleminin bayramını kutlar, hayırlara vesile olması dilerim.
        

Bayramda eş dost zirayet edilir ziyaretler sırasında misafirlere genellikle şeker, çikolata, lokum, baklava ,yağlı börekler, vb ikram edilmektedir. Bu kültür şeker hastalığı, kroner arter hastalıkları ve tansiyon hastaları için yüksek risk oluşturmaktadır. Çünkü bu besinlerin hem tuz hem de şeker oranlarının oldukça yüksek olması nedeniyle hastaların sağlığını riske atmaktadır. Aşırı şeker ve tuz alımı kan basıncının yükselmesine sebep olur. Kan basıncının yükselmesi beyin kanamasını ve kalp krizini tetikleyebilir.
       

Ramazan bayramında ramazan ayında oruç tutanların uzun süren açlık süresinin bitmesiyle, aşırı yemek yeme eğilimi gösterebilmektedirler. Ancak bir den bire aşırı miktarda beslenmek, sindirim sistemini zorladığı gibi kalp ve damar sistemini de olumsuz etkilemektedir. Kalp, şeker ve tansiyon hastaları için bu dönemde en fazla risk taşıyan gıdalar; fazla miktarda hamur işi, tatlı, kırmızı et ve tuz alımıdır. Bu tip kontrolsüz bir beslenmeyle kan basıncını ve tansiyonu yükselterek ani kalp krizlerine ya da basit şeker tüketimiyle ani şeker komalarına neden olmaktadır. Bundan dolayı bayram döneminde hafif tatlılar tercih edilmeli ve az tüketilmelidir. Şeker hastaları toz tatlandırıcılarla yapılan tatlılar ve diyabetik tatlılardan tüketmelidir. Basit şekerli ve şerbetli tatlılar asla tüketilmemelidir. Ziyaretlerde sütlü tatlılar ve meyve tercih edilmeli ağır tatlılar nazikçe geri çevirmeli. Siz bu konuda misafirlerinizi yönlendirin ve evinizde sağlıklı ikramlar hazırlayın.  İçecekler de bir diğer tuzaktır. Bu dönemde size ikram edilen, kola, meyve suları gibi şekerli içecekler yerine su, ayran, şekersiz çay veya bitki çayı tercih ediniz. Bazı öğünlerde çok yiyip diğer öğünleri atlamak doğru bir tercih değildir düzenli, dengeli ve az yiyerek beslenilmelidir.
        

Ramazan Bayramı’nda fazla miktarda şekerli gıda tüketmenin kalp ve şeker hastalığı bulunmayan veya bu hastalıklarının farkında olmayanlar için de risk oluşturmaktadır. Bayramda şeker, çikolata veya tatlı yemekle şeker hastası veya kalp hastası olunmaz. Ancak bayramda fazla miktarda yemek yenilerek sindirim sisteminin yanı sıra kalp ve damar sisteminin zorlanması ya da fazla miktarda şeker tüketilmesi, genetik olarak yatkınlığı olanlarda kalp veya şeker hastalığını ortaya çıkartabilir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar şekerli gıdaların fazla miktarda tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
 

Hayırlı,sağlıklı ve huzurlu bir bayram dileğiyle…


Prof.Dr. Ünal GÜNTEKİN
 

Bu yazı 1294 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum